Balık Kurdu Balık kurdu, dışı kumla kaplı, uzunca ve içi yuvarlak bir zar içerisinde kendini korumaktadır. Bu nedenle boru kurdu diye adlandırılır. Diğer balık yemlerine oranla daha narin ve dayanaksızdır. Avda kullanılacak boru kurdunun diri ve canlı olması çok önemlidir. Ölü veya sıcakta beklemiş boru kurdu yumuşar ve zokaya takılması zorlaşır. Elbette ölü boru kurdu da avın verimsiz geçmesine yol açar. Balık kurdu, olta balıkçılığına özel olarak yetiştirilen yeni nesil canlı balık yemidir. En önemli özelliği diğer canlı yemlere kıyasla daha uzun süre yaşamasıdır. Uygun ortam sağlandığında yaklaşık 7 gün yaşayabilmektedir (14 gün civarında yaşadığı gözlemlenmiştir). Diğer canlı yemlere kıyasla daha katı olması ve kancada daha uzun süre kalması sebebiyle balıkçılıkta daha çok başarı sağlamaktadır. Bu bakımdan, olta balıkçılığında kullanılan en güzel ve en verimli canlı yemdir. Balık kurdu, ülkemizin tüm denizlerinde denenmiş ve Eşkina, Fangri, Mercan, Kefal, Barbun, Karagöz ve Mırmır gibi pek çok balık türü yakalanmıştır. Olta balıkçılığına gönül vermiş pek çok usta, Çin boru kurtlarını denemiş ve oldukça başarılı olduğunu toplumsal basında paylaşmıştır. Olta Balıkçılığında Neden Balık Kurdu Kullanılmalıdır?
Muhafazası Bu yemi saklamak amaçlı iki yöntem bulunur:
Boru kurdu, cansız olarak bir işinize yaramayacaktır. Bu sebeple ya avlanmaya giderken yanınızda olması gerekir. Boru kurdunu yemciden canlı olarak alıp gitmeli ya da elinizde bulunan balık kurtlarını, yukarıda anlattığımız şekillerde, canlı olarak muhafaza etmelisiniz. Bayatlama meydana gelen boru kurtlarını kullanmayın. İğneye takmanız zor olacaktır ayrıca daha oltanızı atarken dağılacaklardır. |