Bağırsak Kurdu Belirtileri ve Tedavisi
19 Haziran 2024

Bağırsak Kurdu Belirtileri ve Tedavisi

Bağırsak Kurdu Nedir?

Bağırsak kurdu, diğer adıyla tenya, beyaz renkte ve solucanı andıran parazitlerdir. Tenyalar genellikle ince ve kalın bağırsaklarda bulunur. Ancak nadiren de olsa, bağırsak kurtları kalın bağırsaktan çıkarak mesaneye geçebilir.

Bağırsak Kurtlarının Çoğalması

Bağırsak kurtları, yumurtaları aracılığıyla çoğalır. Bir başka insana bulaşması ise genellikle tenyaların yumurtalarının farklı yollarla kişinin vücuduna girmesiyle olur.

Ülkemizde En Fazla Görülen Bağırsak Kurtları

Ülkemizde en fazla görülen bağırsak kurtları kıl kurtlarıdır. Tedavi edilmediği durumlarda bağırsak kurtları birkaç metre uzunluğa ulaşabilir.

Bağırsak Kurtlarının Tanısı ve Belirtileri

Bağırsak kurtlarının birçok çeşidi vardır ve belirtileri de kurtların sayısına ve cinsine göre farklılık gösterir. Bağırsak kurtları bazen hiç belirti göstermeden vücutta bulunabilir.
  • Devamlı tekrar eden ishal veya kabızlık sorunları
  • Uzun süre devam eden tuhaf karın ağrıları
  • Aşırı olmayan mide bulantıları
  • Yemek yememe veya aşırı yemek yeme isteği
  • Anemi ve vitamin eksikliği
  • Yorgunluk hissi ve huzursuzluk
  • Makat çevresinde kaşıntı
  • Uyurken dişlerini sıkma ya da gıcırdatma
  • Ağızdan yastığa akan salya gibi durumlar bağırsak kurtlarının belirtisi olabilir.
Yukarıda yazan belirtilerin birini veya birkaçını yaşıyorsanız mutlaka bir parazitoloji uzmanına gidip gerekli olan tahlilleri yaptırmalısınız. Ancak yapılan her tahlil sonucu doğru çıkmayabilir. Bu nedenle tahlillerinizi doktorun belirleyeceği aralıklarla tekrar yaptırmak gerekmektedir.

Bağırsak Kurtlarının Vücuda Etkileri

İnce bağırsakta olan kurtlar, yediğimiz yiyeceklerin yararlı olan kısımlarını vücudumuz emmeden önce emer. Bu nedenle kişide yorgunluk, anemi, iştahsızlık ve bazı vitaminlerin eksikliği görülebilir. Çengelli olan kurtlar, bağırsağın etrafına yapışık olan ve kan emen canlılardır. Bu durum vücutta kansızlığa sebep olmaktadır. Çok ilerlememiş durumlar dışında bağırsak kurtları bağırsağı delerek zarar vermezler.

Kıl kurtları ise kalın bağırsakta yaşadıkları için yediğimiz yiyeceklerden aldığımız besinlerden faydalanamazlar. Ancak yemek yememizi etkileyebilirler. Bağırsak kurtları bazı insanlarda karaciğere zarar verebilir. Ayrıca bağırsak kurtlarının birbirine düğümlenmesi gibi durumlar kişide kabızlık ve ishal gibi durumlara sebebiyet vermektedir.

Bağırsak Kurtları Nasıl Bulaşır?

Bazı et ürünleri temiz olmayan ortamlarda üretildiğinde, üzerinde tenyaların barınması için uygun ortam oluşur. Sağlığımızı olumsuz etkilediği düşünüldüğü için ülkemizde etli çiğ köfte yapımı ve satışı yasaklanmıştır.

Hijyen olmayan ortamlarda pis sularla sulanarak yetiştirilmiş sebzeler yenildiğinde, birçok çeşit bağırsak kurdu yumurtasının vücudumuza girmesine neden olur. Bu nedenle yediğimiz sebzeleri sirkeli suda bekletip bol suyla yıkayarak tüketmek sağlığımız açısından oldukça önemlidir. Tenyaların yumurtaları vücudumuza topraktan ve yediğimiz besinlerin gübrelemesinde kullanılan hayvan dışkılarından da bulaşabilir. Kıl kurdu dediğimiz bağırsak kurdu türü soluduğumuz havadan bile bulaşabilir. Bağırsak kurtlarının aynı ortamda yaşayan kişilerin birbirine bulaştırma olasılığı oldukça fazladır. Bağırsak kurtlarının çocuklara bulaşma olasılığı daha yüksektir. Bunun nedeni çocukların temizlik kurallarını yeterince bilmemelerinden kaynaklanmaktadır.

Bağırsak Kurtlarının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bağırsak kurdu tedavisi genellikle ilaçla yapılmaktadır. Bu ilaçlar çoğunlukla iki dozluk şurup olarak verilmektedir. İlk doz kullanıldıktan 15 gün sonra ikinci doz kullanılır. İlaç tedavisi sırasında kişi bedensel temizliğine ve yaşadığı ortamın temiz olmasına dikkat etmelidir. Çünkü kullanılan ilaçlar kişinin tırnaklarının arasında yerleşmiş veya iç çamaşırlarına bulaşmış olan yumurtaları öldürmeyebilir.

Bu nedenle bağırsak kurdu tedavisi uygulanırken kişi kıyafetlerini bol deterjanlı suyla yıkayıp, evdeki birçok kişinin dokunduğu yerleri dezenfekte edip temizlemeli, tırnaklarını kesmeye özen göstermeli ve sık çamaşır değiştirmeye dikkat etmelidir. İlaç tedavisinin bağırsak kurtlarının bulaşıcı özelliği düşünülerek ailedeki tüm bireylere uygulanması tavsiye edilmektedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Ağaç Kurdu Türleri ve Özellikleri

Ağaç Kurdu Türleri ve Özellikleri

Bağırsak Kurdu Nasıl Dökülür?

Bağırsak Kurdu Nasıl Dökülür?

Çin Kurdu Türleri ve Özellikleri

Çin Kurdu Türleri ve Özellikleri

Dağ Kurdu Türleri ve Özellikleri

Dağ Kurdu Türleri ve Özellikleri

K9 Alman Kurdu Türleri ve Özellikleri

K9 Alman Kurdu Türleri ve Özellikleri

Güncel

İran Kurdu Türleri ve Özellikleri

İran Kurdu Türleri ve Özellikleri

Güncel

Kanada Kurdu Türleri ve Özellikleri

Kanada Kurdu Türleri ve Özellikleri

Güncel

Kalp Kurdu Belirtileri ve Tedavisi

Kalp Kurdu Belirtileri ve Tedavisi

Kurt Türleri ve Özellikleri

Kurt Türleri ve Özellikleri

Yüz Kurdu Belirtileri ve Tedavisi

Yüz Kurdu Belirtileri ve Tedavisi

Asya Kurdu Türleri ve Özellikleri

Asya Kurdu Türleri ve Özellikleri

Karın Kurdu Belirtileri ve Tedavisi

Karın Kurdu Belirtileri ve Tedavisi

Göz Kurdu Belirtileri ve Tedavisi

Göz Kurdu Belirtileri ve Tedavisi

Boz Kurt Türleri ve Özellikleri

Boz Kurt Türleri ve Özellikleri