Kurt Üzümü
Kurt üzümü, çalı formunda yetişen, meyveleri yumuşak ve oldukça şifalı bir bitkidir. Anavatanı Himalayalar ve Tibet olan bu bitkinin antioksidan özelliği oldukça yüksektir. Son yıllarda goji berry veya wolf berry gibi isimlerle de tanınan kurt üzümü, geleneksel Çin tıbbında uzun süredir hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Özellikle kolesterolü düşürmesi, karaciğeri desteklemesi, böbreklerin işlevlerini yerine getirmesine yardımcı olması ve kan temizleyici özelliği nedeniyle tercih edilir. Sulu olan meyveleri kiraz ve yaban mersini gibi severek yenilebilir. Kurt üzümü sadece meyveleriyle değil, yaprakları ve saplarıyla da şifalıdır. Meyvelerini taze olarak tüketebileceğiniz gibi, kurutulmuş olanlarını da tüketebilirsiniz. Yapraklarından çay demleyebilir, saplarından çıkarılan yağı kullanabilirsiniz. Protein zengini meyveleri aynı zamanda B ve C vitaminleri, çinko, demir, beta karoten ve fosfor bakımından da zengindir. Bu faydalı meyve Çin'de "mutluluk meyvesi," "evlilik şarabı" ve "Himalaya gojisi" gibi farklı isimlerle de bilinir. Ülkemizde de bu meyveyi rahatlıkla bulabilirsiniz.
Kurt Üzümünün Yararları
- Antioksidan bakımından zengin olan kurt üzümü, kuvvet verici ve ömrü uzatıcı bitkilerden biridir. İçeriğindeki threonine, leucine, methionine gibi amino asitlerin sayısı on dokuzdur. Bunun yanında germanyum, selenyum, kalsiyum ve çinko gibi 21 iz mineralini barındırır. Bu yüzden kurt üzümü genel sağlığa sayısız faydalar sağlar.
- Meyvenin içeriğindeki C vitamini miktarı bildiğimiz portakaldan bile yüksektir. Bunun yanında besinleri enerjiye çeviren B vitaminlerini içerir.
- Kandaki kolesterolün düşürülmesini sağlayan, anti-inflamatuar ajan olan beta sitosterol içerir.
- Cinsel iktidarsızlıkta, büyüme hormonlarının salgılanmasında kurt üzümü tüketilmesi yararlıdır.
- Vücutta üretime gerekli olan yağlı asitleri içerir. Bunlar aynı zamanda beyin ve sinir sistemine, hormonların düzenli olarak işlevlerini yerine getirmesine yardımcı olur.
- Kan basıncını düzenler, bu nedenle kalbin düzenli çalışmasında etkili olur.
- Normalde tahıl ve tohumlarda bulunan, meyvelerde nadiren olan E vitamini kurt üzümünde %8 oranında bulunmaktadır. Bu vitamin ihtiyacınızı da meyveden karşılayabilirsiniz.
- Anti bakteriyel ve anti fungal etkisi bulunan solavetivone kurt üzümünde bulunur. Ayrıca lösemiye karşı doğal bir bileşik olan physalin içerir.
- Kurt üzümü için anti kanser ilacı diyebiliriz. Kanserden korunmak için düzenli olarak tüketilebilir.
- Karaciğerin kolin üretiminde gereken betain içerdiğinden, sakinleşmeye, hafızanın güçlenmesine, kaslarda gelişime etki eder, karaciğer hastalıklarından korunmayı sağlar.
- Havuçtan daha iyi bir beta karoten kaynağı olup, DNA koruyucusudur.
- Göz retinasındaki iki karotenoid içinde yer alan zeaxanthin kurt üzümünde de bulunur. Bu madde göz sağlığı açısından çok değerlidir. Bu yüzden kurt üzümü tüketilmesi önerilir.
Uzun yaşam meyvesi olarak bilinen kurt üzümünü mucize meyve olarak tanımlayabiliriz. Düzenli tüketildiğinde sağladığı yararları kendinizde görebilirsiniz. Hipofiz bezinin salgıladığı hCG büyüme hormonunu artırır. Bunun etkisiyle vücudunuzdaki yağ miktarı azalır yani kilo verebilirsiniz. Hafızanın güçlenmesini sağlar, bedeniniz dinçlik kazanır. Bu meyvenin Alzheimer hastalığına bile çare olduğu hakkında görüşler bulunmaktadır. Bu kadar yararlı etkileri olan kurt üzümü, "mutluluk meyvesi" yakıştırmasını gerçekten hak ediyor. |